Σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και κρίσιμα έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Ναυροζίδης, σε ζωντανή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Έκφραση 97.
Ψηφιακή Μετάβαση: Ολοκληρωμένη λύση για τους πολίτες των νησιών
Ο κ. Ναυροζίδης περιέγραψε ένα μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης που ήδη παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μαζί με το έργο δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Ρόδο.
«Μιλάμε για ένα έργο που αγγίζει όλη την Περιφέρεια. Όχι μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και το εσωτερικό λειτουργικό σύστημα της διοίκησης.»
Το έργο της ψηφιακής μετάβασης περιλαμβάνει:
- 130 νέα ψηφιακά αιτήματα που θα ενσωματωθούν στο gov.gr.
- Ψηφιοποίηση 11 εκατομμυρίων εγγράφων, που σήμερα «γεμίζουν αποθήκες και κινδυνεύουν από υγρασία, σκόρους και ποντίκια».
- Ψηφιακές θηρίδες παραλαβής εγγράφων που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
- Μείωση 70% στις εκτυπώσεις μέσα σε έναν χρόνο.
- Προμήθεια 500 νέων υπολογιστών και πλήρη ένταξη στο G-Cloud του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
«Δεν θέλουμε οι νησιώτες να κάνουν μετακινήσεις για ένα έγγραφο. Ο πολίτης από την Ίο δεν πρέπει να ταξιδεύει στην Κω για μία μεταβίβαση οχήματος. Όλα αυτά θα γίνονται ψηφιακά.»
Το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης δύο ετών, ενώ προβλέπεται και επιπλέον διετής περίοδος τεχνικής υποστήριξης από τον ανάδοχο.
«Δεν δημιουργούμε νέες δημόσιες θέσεις, γιατί στόχος μας είναι να δουλεύει πιο αποτελεσματικά το υπάρχον προσωπικό, όχι να το φορτώνουμε.»
Ωστόσο, θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μέσω του αναδόχου κατά την υλοποίηση του έργου, ειδικά στο κομμάτι της ψηφιοποίησης αρχείου.
Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Ρόδου: Μία περιφερειακή δομή με εθνική εμβέλεια
Παρουσιάστηκε επίσης το έργο του ακτινοθεραπευτικού κέντρου Ρόδου, προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους της Δωδεκανήσου, αλλά και ασθενείς από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«Μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό, που θα έχει τη δυναμική να προσελκύει ασθενείς απ’ όλη τη χώρα. Ακόμη και κοιτώνες θα προβλέπονται.»
Οδικό Δίκτυο Κω: Έργα ουσίας και ρεαλισμός
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο μεγάλο πρόβλημα του οδικού δικτύου της Κω, κυρίως στην περιοχή του αεροδρομίου, με τα φανάρια και τις παράνομες εισόδους.
«Δεν είναι οι ταχύτητες το πρόβλημα. Είναι τα φανάρια και οι 700 παράνομες ράμπες που δημιουργούν συμφόρηση. Δεν τις άφησε η Περιφέρεια, αλλά δεκαετίες αδιαφορίας.»
Αυτή τη στιγμή εκπονείται μελέτη 850.000 ευρώ που προβλέπει τη δημιουργία 7 κυκλικών κόμβων, ενώ έχει ήδη εγκριθεί έργο 4,3 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στο δίκτυο και σε γέφυρες.
«Δεν ήρθα να πω ψέματα ή να κρύψω την αλήθεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά κάνουμε δράσεις. Μελέτες, διαγωνισμούς, έργα.»
Στόχος, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση της μελέτης μέσα στον επόμενο χειμώνα, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση.
Σχεδιάζουμε για όλους, όχι για λίγους
Ο Χαράλαμπος Ναυροζίδης ξεκαθάρισε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι ολιστικός και δίκαιος.
«Όταν υπηρετείς σε δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, πρέπει να σκέφτεσαι περιφερειακά. Όχι μόνο τη Ρόδο ή τη Σύρο. Όλα τα νησιά, κάθε πολίτης, πρέπει να ωφελείται.»
Leave a Reply