Σε συνέντευξη του στον Ε97, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοκαλάκης, περιέγραψε την εγκατάλειψη που βιώνει η περιοχή του, εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του από τη στάση της Δημοτικής Αρχής και την έλλειψη ουσιαστικής δράσης.
Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η επιστολή-διαμαρτυρία του σχετικά με το παλιό δημοτικό σχολείο της Κεφάλου, ένα ιστορικό κτήριο με έντονο πολιτιστικό φορτίο, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. «Από το 2021 περιμένουμε να παραδοθεί η μελέτη αποκατάστασης. Έχει εξοφληθεί από τον Δήμο με ποσό άνω των 35.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε. Περνάμε στο 2025 και ακόμα δεν υπάρχει καμία πρόοδος», τόνισε ο κ. Κοκαλάκης, υπογραμμίζοντας την καθυστέρηση και αδιαφορία που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες.
Κτήρια-σύμβολα χωρίς μέλλον
Ανάλογη είναι η εικόνα και για το παλιό δημοτικό σχολείο της Καρδάμενας, αλλά και άλλα εμβληματικά ακίνητα, όπως το κτήριο της παλιάς αστυνομίας στην Κέφαλο. Ο κ. Κοκαλάκης αναφέρθηκε σε παλαιότερη προσπάθεια του Δήμου να ανακτήσει την κυριότητά τους, η οποία όμως έχει «χαθεί στο συρτάρι» εδώ και έξι χρόνια. Παρά τις τοπικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κεφάλου «ΓΕΑ», που καθάρισε και προσπάθησε να αξιοποιήσει μέρη του κτηρίου, η συνολική αδιαφορία των Αρχών παραμένει, με το κτήριο να έχει υποστεί βανδαλισμούς και καταστροφές. «Μιλάμε για ένα κτήριο που θα μπορούσε να γίνει λαογραφικό μουσείο, πολιτιστικό κέντρο, ένας ζωντανός χώρος με αργαλειούς, παλιές φωτογραφίες και αντικείμενα του χωριού. Αντί αυτού, σήμερα ρημάζει.»
Απογοήτευση και στο πεδίο των υποδομών
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ευρύτερη κατάσταση της Κεφάλου. Ο κ. Κοκαλάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Δημάρχου και συνεργατών του πριν δύο μήνες, που δημιούργησε προσδοκίες για δράσεις και παρεμβάσεις. «Ακόμα και εγώ, που είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στη Δημοτική Αρχή, ένιωσα τότε μια ελπίδα. Όμως σήμερα, δύο μήνες μετά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι έχει σβήσει. Τα πάντα έχουν παγώσει.» Η καθημερινότητα στην Κέφαλο – από τη κακή κατάσταση των δρόμων, τον ανεπαρκή φωτισμό, έως την απαξίωση των υποδομών στο λιμάνι στο Καμάρι – δημιουργεί, όπως είπε, ένα κλίμα έντονης απογοήτευσης στους κατοίκους, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται αυτή η αρνητικότητα και στην τουριστική εμπειρία.
Ευρύτερη εικόνα αδράνειας σε όλο το νησί
Ο κ. Κοκαλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλα παραδείγματα εγκατάλειψης, όπως το παλιό δημοτικό σχολείο στο Λαγούδι, για το οποίο, όπως σημείωσε και ο πρώην πρόεδρος του Ασφεντιού κ. Γεωργαλής, υπήρχε ομόφωνη απόφαση για δημιουργία λαογραφικού μουσείου – χωρίς καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα. «Αν είχαν υλοποιηθεί όλα αυτά που έχουν εξαγγελθεί, το νησί θα ήταν σε άλλη κατάσταση. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική», κατέληξε με πικρία.
Leave a Reply