Σοβαρά και δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στους νησιωτικούς Δήμους, με επίκεντρο τον Δήμο Κω, ανέδειξε με ένταση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, Μανώλης Αλάβανος , στο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ στη Ρόδο αλλά και μιλώντας στην εκπομπή “Rodeo” με τον Παναγιώτη Ζουζούνη στον Έκφραση 97.
Όπως επεσήμανε, η κατάσταση στον Δήμο Κω χαρακτηρίζεται από ακραία αντιφατικά στοιχεία: από τη μία πλευρά αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις λόγω της τουριστικής πίεσης, και από την άλλη υπηρεσίες υποστελεχωμένες σε δραματικό βαθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Κως λειτουργεί στην πραγματικότητα με μισό Δήμο», ενώ η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού είναι ασφυκτικά περιορισμένη.
Το πανελλαδικό σύστημα προσλήψεων υπονομεύει τις πραγματικές ανάγκες
Ο κ. Αλάβανος άσκησε δριμεία κριτική στο υφιστάμενο σύστημα προσλήψεων μέσω πανελλαδικών διαγωνισμών. Όπως είπε, «εδώ και περίπου 10 χρόνια, οι προσλήψεις γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, με διαγωνισμούς χιλιάδων θέσεων. Οι Δήμοι αιτούνται κάποιες θέσεις, όμως εγκρίνονται λίγες και τελικά οι προσλήψεις γίνονται με πανελλαδική εμβέλεια, με αποτέλεσμα να έρχονται υπάλληλοι που συχνά αποχωρούν λίγο μετά την τοποθέτησή τους».
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Για το 2023 εγκρίθηκε μόλις μία θέση εργάτη καθαριότητας και για το 2024 τέσσερις θέσεις οδηγών. Την ίδια στιγμή, μόνο την τελευταία διετία έχουν αποχωρήσει 33 υπάλληλοι, όμως στο σύστημα μετράνε μόνον όσοι αποχωρούν λόγω ηλικίας – μόλις τέσσερις από αυτούς».
Η πραγματικότητα σε αριθμούς: “Λειτουργούμε με προσωπικό ανάγκης”
Ο Δήμος Κω, όπως τόνισε ο Πρόεδρος των εργαζομένων, έχει περίπου 280-285 μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους. Παρόλα αυτά, συνολικά μισθοδοτούνται 550 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. «Αυτό το προσωπικό είναι προσωρινό, δεν επαρκεί και καλύπτει τεράστιες ανάγκες», υπογράμμισε.
Οι ελλείψεις είναι εντονότερες:
-
Στην καθαριότητα, όπου προβλέπονται 100 οργανικές θέσεις αλλά δεν καλύπτονται.
-
Στις τεχνικές υπηρεσίες, που λειτουργούν «με 10 άτομα στο εργοτάξιο».
-
Στις διοικητικές υπηρεσίες, όπου επίσης καταγράφεται αποσύνθεση, καθώς «οι υπάλληλοι είναι διασκορπισμένοι στις κοινότητες και η λειτουργικότητα διαλύεται».
Πρόταση για εξαίρεση των νησιωτικών Δήμων από το σύστημα προσλήψεων
Ο κ. Αλάβανος επανέφερε την πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κω: να εξαιρεθούν οι νησιωτικοί Δήμοι από το γενικό σύστημα προγραμματισμού προσλήψεων και να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαγωνισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Όπως αποκάλυψε, η πρόταση αυτή βρίσκει στήριξη και από άλλους νησιωτικούς Δήμους, όπως της Λέσβου, της Σάμου, των Κυκλάδων και της Σαντορίνης. Ζήτησε, επίσης, από την ΠΟΕ-ΟΤΑ να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση και τεκμηρίωση των ελλείψεων ώστε να υπάρξει συντονισμένη πίεση στο Υπουργείο. «Δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους Δήμους. Εδώ υπάρχει γεωγραφική ασυνέχεια. Δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται στον διπλανό Δήμο, όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό το στοιχείο της νησιωτικότητας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», δήλωσε.
Οι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης δημιουργούν προβλήματα
Τέλος, ο κ. Αλάβανος κατήγγειλε ότι ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων από το Υπουργείο Εσωτερικών όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Δήμων, αλλά ουσιαστικά «καλλιεργεί την υποστελέχωση». Επίσης, αναφέρθηκε σε νέα παραδείγματα προσλήψεων που τελικά καταλήγουν να μην εξυπηρετούν τον Δήμο Κω: «Υπήρξαν τρεις προσλήψεις υπαλλήλων που σε λίγες μέρες πήγαν σε άλλους Δήμους μέσω των ευεργετικών διατάξεων για συνυπηρέτηση. Είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου Κω που ποτέ δεν εργάστηκαν εδώ».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος των εργαζομένων επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ειδική μεταχείριση στους νησιωτικούς Δήμους, με βάση την πραγματικότητα της υποστελέχωσης και το ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας τους. Η οργάνωση και η διεκδίκηση σε επίπεδο Ομοσπονδίας είναι για τον ίδιο η μόνη διέξοδος: «Χρειαζόμαστε τεκμηρίωση, συντονισμό και αποφασιστικότητα».
Leave a Reply