Ράνια Σουλτούκη: «Οι μικροβιολόγοι χρεώνονται χωρίς να έχουν δανειστεί – Πνιγόμαστε στα τεχνητά χρέη» (audio)

Με λόγια σκληρά αλλά απόλυτα ρεαλιστικά, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαστηριακών Γιατρών, Ράνια Σουλτούκη, μίλησε στο ραδιόφωνο του Έκφραση 97, αναδεικνύοντας την οικονομική ασφυξία που βιώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια όλης της χώρας – και ειδικά της Κω.

Με φόντο την πρόσφατη απόφαση των μικροβιολογικών εργαστηρίων του νησιού να αποχωρήσουν από τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, η κ. Σουλτούκη ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι πανελλήνιο και χρόνιο.

Το πρόβλημα: Παροχή υπηρεσιών – πληρωμή μόνο του 25%

Όπως εξήγησε η πρόεδρος, το ελληνικό κράτος, μέσω ΕΟΠΥΥ, καλεί τα εργαστήρια να παρέχουν υπηρεσίες με βάση παραπεμπτικά και στη συνέχεια να αποζημιώνονται για ένα μικρό μέρος του κόστους. Το υπόλοιπο επιστρέφεται με μηχανισμούς υποχρεωτικής επιστροφής (rebate και clawback), ανεξαρτήτως αν οι εξετάσεις έχουν πραγματοποιηθεί.

«Είναι σαν να πας στο σούπερ μάρκετ, να πάρεις προϊόντα αξίας 100 ευρώ, να αφήσεις 20 ευρώ στο ταμείο και να φύγεις. Και ο μικροβιολόγος να πρέπει να πληρώσει τη διαφορά χωρίς ποτέ να δανείστηκε. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα επαγγελματιών στον κόσμο που να χρωστά χωρίς να έχει δανειστεί.»

Χρέη έως και 600.000 ευρώ ανά νησί – και κανένα περιθώριο επιβίωσης

Στην Κω, σύμφωνα με την κ. Σουλτούκη, τα μικροβιολογικά εργαστήρια έχουν φτάσει να χρωστούν συλλογικά πάνω από 600.000 ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν έχουν λάβει αντίστοιχες πληρωμές για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφέρει.

«Είναι αδιανόητο. Πληρώνουμε μισθούς, ενοίκια, αντιδραστήρια, μηχανήματα. Και στο τέλος της ημέρας, χρωστάμε κιόλας για δουλειά που κάναμε. Εγώ προσωπικά, χρωστάω 350.000 ευρώ. Δεν μπορώ ούτε να συνταξιοδοτηθώ ούτε να μεταβιβάσω το ακίνητό μου στα παιδιά μου. Το ακίνητο έχει περάσει στον ΕΟΠΥΥ.»

Γιατί η Κως αποχώρησε πρώτη – και τι γίνεται στις άλλες περιοχές

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι γιατροί της Κω κινήθηκαν συλλογικά σε αποχώρηση, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, η πρόεδρος τόνισε ότι στα μικρότερα νησιά, όπου υπάρχουν λίγα εργαστήρια, είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συντονισμένη αντίδραση. Αντίθετα, σε μεγάλες πόλεις όπως η Λάρισα ή η Αθήνα, οι αποχωρήσεις γίνονται σταδιακά και «δεν φαίνονται».

«Οι γιατροί της Κω δεν εκβιάζουν. Δεν μπορούμε να απαιτούμε από έναν να σηκώσει τα χρέη όλων. Έφυγαν γιατί είναι σε απόγνωση. Δεν υπάρχει περιθώριο επιβίωσης.»

Η ρίζα του προβλήματος: Η ασύδοτη συνταγογράφηση

Η κ. Σουλτούκη επεσήμανε ότι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, χωρίς κατευθυντήριες οδηγίες και επιστημονικά πρωτόκολλα, είναι ένας από τους κύριους λόγους που «ξεφεύγει» ο προϋπολογισμός.

«Γράφει όποιος θέλει, ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει έλεγχος. Ο ΕΟΠΥΥ μας υποχρεώνει να εκτελούμε εξετάσεις, αλλά όταν ο προϋπολογισμός ξεπερνιέται, μας χρεώνει εμάς. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά.»

Ελπίδες και προειδοποιήσεις προς το Υπουργείο Υγείας

Η πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχει θετική διάθεση από την πλευρά του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για μεταρρύθμιση. Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ Υπουργείου και γιατρών δεν λείπουν.

«Οι εκφράσεις περί “καρτέλ” ήταν άτυχες. Είμαστε άνθρωποι που πονάμε, που δουλεύουμε χωρίς να πληρωνόμαστε. Δεν εκβιάζουμε – απελπιζόμαστε.»

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, χωρίς μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Κανόνες στη συνταγογράφηση και διαγραφή των τεχνητών χρεών

Η Ομοσπονδία ζητά:

  1. Εφαρμογή διεθνών κανόνων και οδηγιών στη συνταγογράφηση.

  2. Διαγραφή των “τεχνητών” χρεών, που δεν δημιουργήθηκαν από δανεισμό ή κακοδιαχείριση.

«Το clawback ήταν μνημονιακό μέτρο. Τα μνημόνια έληξαν. Το κράτος όμως συνεχίζει να βολεύεται με αυτό το καθεστώς. Ήρθε η ώρα να τελειώσει το πάρτι.»

Η συνέντευξη της κ. Σουλτούκη έκλεισε με μια φράση-μήνυμα:

«Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν τίποτα. Ζητάμε δικαιοσύνη. Το παιχνίδι τελείωσε. Πνιγόμαστε. Χρειαζόμαστε κανόνες, διαφάνεια και αξιοπρέπεια.»

error: Content is protected !!